Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo

Knjižnica Oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo

Knjižnica

ZAPOSLENA:

doc. dr. Tjaša Jug

E-MAIL:

ohk.bib@ff.uni-lj.si

TELEFON:

01 241 13 80

LOKACIJA:

5. nadstropje, soba 530

URADNE URE:

ponedeljek, torek, četrtek 10.00 - 14.00
sreda 10.00 - 13.00, 14.00 - 17.00
petek 11.00 - 13.00

POLETNE URADNE URE:

julij in avgust:
ponedeljek - petek 11 - 13h
sreda 11 - 15h
Aktualne spremembe urnikov so objavljene na strani OHK.
V času kolektivnega dopusta FF je knjižnica zaprta.

Knjižnica Oddelka za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo je svojo zbirko začela graditi že leta 1991, od leta 1996 pa deluje na Filozofski fakulteti pod okriljem Osrednje humanistične knjižnice (OHK FF).

Njena knjižnična zbirka, ki obsega okoli 11.000 enot knjižničnega gradiva, je v celoti evidentirana v COBISS-u. Obsega tujo in domačo specializirano literaturo o bibliotekarstvu, informacijski znanosti, založništvu, knjigarstvu ter o drugih sorodnih vedah.

Knjižnico sestavljata osrednji prostor in čitalnica, uporabnikom pa je za samostojno ali skupinsko delo na voljo 11 čitalniških mest in 4 računalniki.

Gradivo je večinoma dostopno v prostem pristopu in urejeno po UDK, del starejšega gradiva in arhivskih izvodov pa se nahaja v skladišču v Jaršah pri Domžalah.

V knjižnico se lahko vpiše kdorkoli.

Redni in izredni študenti UL s statusom oziroma digitalno študentsko identiteto se lahko včlanite v knjižnico osebno ali preko spleta, saj ste letno članarino že plačali ob vpisu v letnik. Ob prvem obisku knjižnice predložite osebni dokument in študentsko izkaznico oziroma potrdilo o vpisu. Status študenta vam omogoča brezplačni vpis tudi v knjižnice drugih fakultet UL, v Narodno in Univerzitetno knjižnico (NUK) ter v Centralno tehniško knjižnico (CTK).

Kot pomoč pri spletnem vpisu vam je na voljo interaktivni vodič

Ostali uporabniki (zaposleni na FF ter na ostalih fakultetah UL, dijaki, študenti UL brez statusa, študenti drugih univerz in druge fizične osebe) morate ob vpisu v knjižnico izpolniti pristopno izjavo in plačati članarino po veljavnem ceniku.

Plačila članarine so oproščeni člani do 18. leta starosti, brezposelne osebe (ki status dokažejo s primernim potrdilom), člani Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, zaposleni na FF, upokojenci FF, zaposleni na UL in zaposleni v drugih znanstvenih ustanovah po načelu vzajemnosti.

Izposoja gradiva

Večino gradiva si lahko izposodite na dom, nekatere vrste publikacij pa izposojamo samo v čitalnico.

Rezervacija gradiva

Po želji lahko gradivo predhodno poiščete v katalogu COBISS-FFLJ (vsi oddelki) ali COBISS OHK-BIB (oddelčna knjižnica) in ga s prijavo v Mojo knjižnico rezervirate. Naročilo lahko opravite tudi po telefonu ali elektronski pošti. Gradivo vam bomo pripravili v najkrajšem možnem času in vas o tem obvestili, na vas pa bo čakalo tri delovne dni. Če rezerviranega gradiva ne boste potrebovali več, nas o tem čim prej obvestite, saj se neprevzeta naročila zaračunavajo po veljavnem ceniku knjižničnih storitev OHK FF.

Podaljševanje roka izposoje gradiva

Če gradivo ni rezervirano oziroma po njem ni velikega povpraševanja, ga lahko podaljšate v COBISS-u v Moji knjižnici, po telefonu ali po elektronski pošti. Gradivo morate podaljšati pred iztekom roka izposoje.

Vračilo gradiva

Gradivo lahko vrnete kadarkoli v času uradnih ur knjižnice.

Če v tem času gradiva ne morete vrniti, ga lahko pustite v enem izmed knjižnih nabiralnikov, ki se nahajajo v pritličju Filozofske fakultete.

Zamudnino in ostale obveznosti lahko poravnate ob naslednjem obisku knjižnice.

Staff