Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo

Katarina Juvančič SOOČANJE S TRAVMO PRI ETNOLOŠKEM/ANTROPOLOŠKEM RAZISKOVANJU

 

Predavanje: TRAVMA IN ETNOLOŠKO/ANTROPOLOŠKO TERENSKO DELO

18. december 2023, 11.20 – 12.55, predavalnica P2 – odprto za javnost

Etnologi_nje in antropologi_nje pri svojem etnografskem delu, v stiku z ljudmi ter njihovimi zgodbami večkrat naletijo na travmatične vsebine, kot so izkušnje vojn, begunstva, kolonizacije, naravnih in človeških nesreč, različnih vrst nasilja, zlorab in ostalih travmatskih doživljanj. Te zaznamujejo vse sogovornike, vplivajo na način medsebojne komunikacije, razumevanje in vrednotenje (kolektivnega, individualnega) spomina, lahko pa tudi na namen, potek in cilje etnografske raziskave. Predavanje osvetljuje nevroznanstveni, antropološki in psihosocialni pogled na travmo v povezavi z aplikacijo tovrstnega znanja na terensko in raziskovalno delo.

Delavnica: SOOČANJE S TRAVMO PRI ETNOLOŠKEM/ANTROPOLOŠKEM DELU IN V VSAKDANJEM ŽIVLJENJU - PRAKTIKUM

14. decembra 2023, 13.00 – 14.40 in 15. decembra 2023, 10.00 – 11.30, oboje predavalnica P4 – število mest je omejeno, potrebne so predhodne prijave do ponedeljka, 11. decembra 2023 na Ursa.Valic@ff.uni-lj.si, delavnica je namenjena študentom in študentkam

Delavnica s študenti se bo osredotočala na praktične vidike razumevanja travme in travmatskega odziva pri delu na terenu ali v vsakdanjem življenju, soočanja s travmatičnimi vsebinami na podlagi telesnega, čustvenega odzivanja, samoregulacije in koregulacije (souravnavanja) živčnega sistema na podlagi konkretnih vaj, deljenja izkušenj, refleksij, pogovorov.

 

ženska

Katarina Juvančič je univ. dipl. antropologinja, etnologinja ter sociologinja kulture. Med leti 2004-2008 je delovala kot mlada raziskovalka na OEIKA FF, nato se je kot poklicna kantavtorica ter glasbena kritičarka in esejistka posvetila glasbeno-umetniški poti. Po specialističnem podiplomskem študiju Relacijske družinske in zakonske psihoterapije svojo pot nadaljuje tudi kot psihoterapevtka stažistka na Študijsko-raziskovalnem centru za družino.

 

Obvestila

Oddelek za sociologijo

Alumni FF - vabilo

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko

Sprememba GU Monika Kavalir

Oddelek za anglistiko in amerikanistiko

GU 6. 3. 2024 - Lipovšek

Osrednja humanistična knjižnica

Knjižnica Oddelka za zgodovino, 6. 3. 2024

Oddelek za prevajalstvo

Tečaj uporabe orodja EndNote, torek, 12. 3. 2024, 16.20–17.50, zoom