Projekt za trajnostni razvoj študentov slavistike in arhitekture

Študenti in mentorji projekta v Plečnikovi hiši (fotografija N. Bachuk).

Študenti in mentorji projekta v Plečnikovi hiši (fotografija N. Bachuk).

V sredo, 22. novembra 2023, je ob 17. uri v Plečnikovi hiši v Ljubljani potekal dogodek Dragi mojster Plečnik: O pismih Alice G. Masaryk, s katerim se je zaključil študentski projekt Dopisovanje Alice G. Masaryk in Jožeta Plečnika: vir za arhitekturni slovarček.  

Med projektom se je od septembra obravnavalo večletno dopisovanje Alice G. Masarykove z Jožetom Plečnikom. Prevajanje pisem iz češčine je v teku že dlje časa, interdisciplinarni projekt, ki je povezal slaviste in arhitekte, pa se je osredotočal na izdelavo češko-slovenskega slovarčka arhitekturnih terminov, izbranih iz pisem in dopolnjenih s terminološkimi definicijami. Mnoga pisma, s poudarkom na obdobje med letoma 1921 in 1925, se namreč ukvarjajo ravno s Plečnikovimi deli na Češkem, zlasti obnovo Praškega gradu. 

Na dogodku je bilo v izvirniku prebrano eno od pisem Alice Masarykove, naslovljeno Jožetu Plečniku, ter predstavljeno interdisciplinarno delo jezikoslovcev in arhitektov. Branju sta tako sledila komentarja kustosinja Ane Porok iz Plečnikove hiše in arhitektke Maruše Zorec s Fakultete za arhitekturo UL. Zatem so oder zasedli študenti, sodelujoči pri projektu, in v pogovoru predstavili svoje delo: najprej pisma in njihovo prevajanje, potem pa še pripravo terminološkega slovarja in njegovi fizični realizaciji – brošuro, na kateri je prevod enega od pisem, opremljen s termini in njihovimi definicijami, ter družabno igro Arhitekturni terminolov, ki po principu igre spomina igralce izzove, da termine povežejo z njihovimi definicijami. 

Pri projektu so sodelovali doc. dr. Špela Sevšek Šramel (pedagoška mentorica in vodja projekta), doc. dr. Jana Šnytová (pedagoška somentorica) in študenti Ana Pika Šubic, Živa Jurič, Zala Erklavec in Aleš Belšak z Oddelka za slavistiko Filozofske fakultete ter prof. Maruša Zorec (pedagoška mentorica), Andraž Keršič (pedagoški somentor) in študenta Tinkara Ličen in Domen Cirar s Fakultete za arhitekturo. Poleg njih sta pri projektu kot delovni mentorici sodelovali še doc. dr. Mojca Žagar Karer z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in Barbara Viki Šubic iz Centra arhitekture Slovenije, za administracijo pa je skrbela Urška Gruden s Filozofske fakultete. 

Projekt Dopisovanje Alice G. Masaryk in Jožeta Plečnika: vir za arhitekturni slovarček je financiran iz sredstev za Študentske projekte za trajnostni razvoj 2023 Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. 

 

 

 

 

 

Zadnje novice

Gostovanje dr. Gregorja Modra in dr. Bare Kolenc na ameriških univerzah

Dr. Bara Kolenc in dr. Gregor Moder (foto: Ana Kovač in Voranc Vogel)

Brumnovo priznanje za gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Nagrada Slovenskega raziskovalnega inštituta za asist. dr. Tino Ivnik

Asist. dr. Tina Ivnik (druga z leve) z drugimi nagrajenkami in nagrajenci (foto: SLORI)