Monografija: V iskanju Buddhe

Naslovna fotografija kipca Buddhe: Napad Mare in Buddhov poslednji preizkus v premoščanju skušnjav; Kašmir, Indija, 8. stoletje (vir: The Cleveland Museum of Art; javna last), oblikovanje: Irena Hvala.

Naslovna fotografija kipca Buddhe: Napad Mare in Buddhov poslednji preizkus v premoščanju skušnjav; Kašmir, Indija, 8. stoletje (vir: The Cleveland Museum of Art; javna last), oblikovanje: Irena Hvala.

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je maja izšla monografija V iskanju Buddhe: sprehodi po krajinah budistične filozofije, ki sta jo uredila Nina Petek in Sebastijan Pešec.

 Avtorji in avtorice prispevkov so člani in članice Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (Andrej Ule, Nina Petek, Jan Ciglenečki, Sebastijan Pešec, Borut Ošlaj, Marko Uršič, Franci Zore, Janko Lozar Mrevlje in Olga Markič), ki se v svojih primarnih raziskovalnih področjih dotikajo različnih tematik, vezanih na filozofijo budizma. Prispevke dopolnjujejo tudi izbrani prevodi izvirnih besedil budizma in galerija fotografij, ki še dodatno osvetljujejo obravnavane tematike.

V monografiji si lahko preberete naslednje prispevke:

Andrej Ule: Pojem (ne)-sebstva v budizmu,

Nina Petek, Jan Ciglenečki: Ideal samote v zgodnjem indijskem budizmu,

Nina Petek: Meditacije o smrti: načini soočanja z minljivostjo v budizmu theravāda in vplivi na šolo kagyu,

Sebastijan Pešec: Soteriološki potenciali smrti v budizmu vajrayāna,

Borut Ošlaj: »To vem ob reki Hao«: ādarśanajñāna ali o umetnosti spoznanja,

Marko Uršič: Pojmovanje in občutje narave v japonskem budizmu,

Franci Zore, Janko Lozar Mrevlje: Evropski budizem kot pesimizem in nihilizem: recepcija budizma v nemški filozofiji 19. stoletja (Hegel, Schopenhauer, Nietzsche),

Olga Markič: Budizem in svobodna volja.

Knjiga je na voljo v Knjigarni Filozofske fakultete, je pa tudi prosto dostopna na spletni strani Znanstvene založbe Univerze v Ljubljani.

 Toplo vabljeni_e k branju!

Zadnje novice

Spomini na študij in branje poezije uglednih slovenskih pesnic in pesnikov

Produkcijska ekipa: študenti UL AGRFT

Priznanje za uspešno sodelovanje pri Poletni šoli Bovec

(Od leve proti desni) Prof. dr. Irena Samide, izr. prof. dr. Christina Barretta in koordinatorica za Filozofsko fakulteto prof. dr. Patrizia Farinelli (foto: Janez Zalaznik)

Poletna šola Nova grščina za klasične filologe

Zaključek poletne šole