30 let lektorata za nizozemski jezik in kulturo

30 let lektorata za nizozemski jezik in kulturo

30 let lektorata za nizozemski jezik in kulturo

Prisrčno vabljeni na spletni dogodek, s katerim bomo obeležili 30. obletnico lektorata za nizozemski jezik in kulturo Oddelka za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Dogodek bo potekal v sredo, 2. decembra 2020, ob 17.00 uri.

Na tej povezavi si lahko preberete več o zgodovini lektorata, ki ga je v 30. letih obiskovalo nad 600 študentov, v sodelovanju s številnimi tujimi univerzami pa je na njem predavalo več kot 40 gostujočih predavateljev, pesnikov, pisateljev, znanstvenikov in novinarjev. Temelje zanj je postavil Paul van den Heuvel (1956–2015) z Nizozemske, ki je vodil lektorat prvih sedem let. Med njegovim službovanjem v Ljubljani je nizozemščina postala del študijskega programa in leta 1996 je vodenje lektorata prevzela Anita Srebnik.

Na spletnem dogodku bo premierno prikazan kratek film Življenje z nizozemščino, ki ga je režirala in zanj scenarij napisala ugledna novinarka Ksenija Horvat. Ob filmu bo potekal pogovor z veleposlanikom Kraljevine Nizozemske, gospodom Marcom Hennisom, uveljavljeno prevajalko iz nizozemščine Stano Anželj in lektorico za nizozemski jezik in kulturo Anito Srebnik. Moderirala ga bo Ksenija Horvat.

Več informacij o dogodku tu.

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)