Antemurale Christianitatis. Tipologija protiosmanskih defenzivnih utrdb v hrvaških deželah v 16. stoletju

ICCHS vabi na predavanje z naslovom Antemurale Christianitatis. Tipologija protiosmanskih defenzivnih utrdb v hrvaških deželah v 16. stoletju / Christianitatis. Tipologija protuosmanskih defenzivnih utvrđenja u hrvatskim zemljama u 16. stoljeću, ki bo potekalo v torek, 9. maja 2023, s pričetkom ob 11.20 v predavalnici 325. 

Predavatelj izr. prof. dr. Hrvoje Kekez (Odsjek za povijest, Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb, Hrvaška) je medievalist, ukvarja se z zgodovino hrvaškega in slavonskega plemstva, protiosmansko obrambo v hrvaških deželah, hrvaško srednjeveško topografijo in heraldiko. Predavanje bo potekalo v hrvaškem jeziku.

Vljudno vabljeni!

 

O predavanju:

Kljub temu, da so se začeli osmanski vpadi v zahodne dele srednjeveške Slavonije (danes osrednja Hrvaška) že v začetku 15. stoletja, so se ti v sistematični obliki nadaljevali šele v drugi polovici 15. stoletja, po dokončnem zavzetju bosanskega kraljestva leta 1463. Od tega časa dalje so bile hrvaške dežele dojete kot Antemurale Christianitatis, kot obrambni pas zahodnega krščanstva proti nekrščanskim ljudstvom Vzhoda. V tem času so v hrvaških deželah nastali mnogi protiosmanski obrambni objekti. Predavatelj bo predstavil tipologijo tovrstnih objektov iz 16. stoletja na tistem delu zgodovinske Slavonije, ki je danes osrednja Hrvaška: gradove (castra), manjše utrdbe (castella), renesančne utrdbe, utrdbe tipa čardak in palanka.

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon